Byslaktare

Teodor Johansson på Falla var byns(Lindfors) slaktare. Han åkte runt i byn ock hjälpte småbönderna att slakta grisarna. Innan Teodor kom så skulle bonden förbereda slakten Knivarna skulle slipas vattnet skulle värmas upp till minst 70 grader .sen kom slaktaren då var det dags att leda ut grisen ur stian och det var inte det lättaste för grisen skrek ock sparkade men slaktaren vann alltid. Sen var det dags att skjuta grisen. Det gjordes med en slaktmask man laddade i ena änden med en krutpatron. Denna laddning sköt in en järnsprint i skallen på grisen så han dog. Sen skulle han stickas och tappas på blod då var det en som hade en hink och visp. Man var tvungen att vispa ordenligt annars koagulerade blodet. Sen skulle grisen i skållkaret det var en procedur som skulle gå snabbt för att det skulle gå lätt att skrapa av grisen. Sen skulle han hängas upp i bakbenen och man tog ur maginnehållet som fick falla ner i en skottskärra som stod under. Sen sågades den isär längst med ryggstyckade. Av blodet gjorde man paltbröd. (slaktsupen var obligatorisk).

Teodor. Johansson Folke Magnusson

Skrivet av Håkan Edvinsson

Tillbaka till menyn

Made by R.S